Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 7 Ιουνίου 2021, το Ελληνικό Κράτος όρισε την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για οικογένειες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά πέντε εθνικοτήτων που αναζητούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Η ΚΥΑ ισχύει ακόμη και για χώρες με υψηλά ποσοστά αναγνώρισης για διεθνή προστασία, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Σομαλία.
Η απόφαση αυτή ενισχύει την πολιτική που καθορίστηκε με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία μεταθέτει την ευθύνη για την προστασία των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, που φτάνουν στην Ευρώπη σε τρίτες χώρες. Η πρακτική εκθέτει τους αιτούντες διεθνή προστασία σε ένα νομικό κενό σύμφωνα με το οποίο δεν τους παρέχεται ποτέ πρόσβαση σε εξέταση των αιτήσεών τους βάσει της ουσίας τους, σε αντίθεση με τον σκοπό της Σύμβασης της Γενεύης και της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Οδηγεί επίσης στον αποκλεισμό των ατόμων από τις συνθήκες υποδοχής, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της σίτισης.
Σήμερα, 27 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων και η Terre des hommes Hellas, στέλνουν ανοιχτή επιστολή στην Επίτροπο της ΕΕ, Ylva Johansson, καλώντας εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα κατά της Ελλάδας για να διασφαλίσει την αποτελεσματική συμμόρφωση. με τη νομοθεσία καθώς και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου έναντι της συστηματικής μη συμμόρφωσης.
Διαβάστε την ανοιχτή επιστολή στο παρακάτω συνημμένο: