Αθήνα και Μιλάνο στον αγώνα κατά της παιδικής κακοποίησης

REEC presentation

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση των Εκπαιδευτικών, Ενδυνάμωση των Παιδιών» (REEC) της οργάνωσης Γη των ανθρώπων, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες επίσκεψη Ιταλών επαγγελματιών βρεφοκομείων και παιδικών σταθμών του Δήμου του Μιλάνου για ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών με τους Έλληνες ομολόγους τους από το Δήμο της Αθήνας

Αθήνα, 23 Μαίου 2022- Την επίσκεψή τους σε βρεφοκομεία και υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας αρχίζουν σήμερα επαγγελματίες παιδικής προστασίας από την Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος REEC που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα και το Μιλάνο από την οργάνωση Γη των ανθρώπων (Terre des hommes Hellas) και τους εταίρους της, International Refugee Committee (IRC), και Δήμο του Μιλάνο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Κατά το ταξίδι τους στην Αθήνα, το ιταλικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αθήνας, θα ενημερωθεί για στρατηγικές προαγωγής της παιδικής ευεξίας σε υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, θα ανταλλάξει εμπειρίες και πρακτικές και θα συζητήσει ολοκληρωμένες προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών φορέων και υπηρεσιών παιδικής προστασίας.

Μέσα από τη συνεργασία εκπαιδευτικών, επαγγελματιών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων των δύο δήμων, το REEC φιλοδοξεί να φτιάξει ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα περιθωριοποιημένα ή ευάλωτα παιδιά. «Μόνο μέσα από τη διασύνδεση και τη συνεργασία όλων αυτών των φορέων μπορεί να γίνει δυνατή η ανίχνευση, η διαχείριση και επαρκής αναφορά στις αρμόδιες αρχές των δυσμενών εμπειριών στα παιδιά, μεταξύ αυτών της κακοποίησης και της παραμέλησης» δήλωσε η επικεφαλής της Γης των ανθρώπων, Λήδα Αυγουστή, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα μας αυτό δημιουργεί δεσμούς όχι μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους που δουλεύουν για το παιδί και με το παιδί αλλά και ανάμεσα σε θεσμούς παιδείας και παιδικής προστασίας που θα επιφέρουν συστημική αλλαγή. Μέσω τέτοιων ανταλλαγών, οι δεσμοί που καλλιεργούνται συντελούν ουσιαστικά στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού που είναι και ο υπέρτατος στόχος του προγράμματος REEC και της Γης των ανθρώπων σε ευρύτερο επίπεδο».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 1ο εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν 35864 κλήσεις για ζητήματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Από αυτές τις κλήσεις, 15421 (43%) αφορούσαν σε περιστατικά παιδικής κακοποίησης. «Σίγουρα, όμως,  το φαινόμενο δεν καταγράφεται επαρκώς και οι πραγματικοί αριθμοί περιστατικών κακοποίησης παιδιών είναι πολύ υψηλότεροι» δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, Γιώργος Κανάρης, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που κακοποιήθηκαν, όπως και να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων/επιζώντων της ενδοοικογενειακής βίας που είναι μακράν η ομάδα με την πλέον ανεπαρκή καταγραφή».

Καταλύτης για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η καλή διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στην προστασία των παιδιών -εκπαιδευτικών , γονέων, -υπηρεσιών παιδικής προστασίας και  επαγγελματιών- κάτι που χρήζει βελτίωσης στην Ελλάδα και οι οργανώσεις ελπίζουν πως προγράμματα όπως το REEC, συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί. «Το έργο μας δεν τελειώνει μόνο με τις εκπαιδεύσεις, αλλά παρακολουθούμε τους εκπαιδευόμενους και μεσοπρόσθεσμα ώστε να δούμε  αν μπορούν να εφαρμόσουν τις μεθοδολογίες που διδάχθησαν και στην πράξη κι αν όχι, πώς θα μπορούσαμε να τους υποστηρίξουμε καλύτερα» επισήμανε η Μελίνα Χαλκίδη, συντονίστρια του προγράμματος για την IRC».  Έως τώρα οι δύο οργανώσεις έχουν  εκπαιδεύσει συνολικά σε Ελλάδα και Ιταλία 386 εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες, και πρόκειται να εκπαιδεύσουν έως το τέλος της χρονιάς άλλους 300. «Το REEC δεν είναι το πρώτο πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα, πρόσφατα ολοκληρώσαμε ένα αντίστοιχο, για την εδραίωση πολιτικών και πρωτοκόλλων σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας με τη συμμετοχή 20 παιδικών κατασκηνώσεων» δήλωσε η υπεύθυνη συνηγορίας της Terre des hommes, Μελίνα Σπαθάρη, προσθέτοντας: «Η προστασία των παιδιών δεν θέλει  μαγικά, θέλει δράση, και σ’αυτή τη δράση η Γη των ανθρώπων έχει δεσμευτεί μακροπρόθεσμα».

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: Στο emailgrc.office@tdh.ch και στο τηλέφωνο 6972070223

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα REEC κάντε κλικ εδώ 

Για να κατεβάσετε τις νέες ολιστικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες για την προστασία των παιδιών του προγράμματος REEC, κάνετε κλικ εδώ

Το έργο REEC (Reinforce Educators Empower Children) συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας, Ιθαγένειας 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζεται από την Terre des hommes Hellas σε συνεργασία με την IRC και τον Δήμο Μιλάνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.