Σχετικά με την οργάνωση

child
Terre des hommes Hellas

 H Terre des hommes Foundation ιδρύθηκε το 1960 στη Λωζάννη και έκτοτε είναι μια από τις κορυφαίες οργανώσεις παιδικής προστασίας διεθνώς.

Η Terre des hommes Foundation είναι ενεργή στην Ελλάδα από το 2016, συμβάλλοντας στη βελτίωση του συστήματος παιδικής προστασίας και στην αναμόρφωση της κοινωνικής φροντίδας. Επίσης, η οργάνωση προωθεί τη συμμετοχή των παιδιών στην ανάπτυξη των πολιτικών που τα αφορούν, καθώς και στα προγράμματά της.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι, παιδιά και οι φροντιστές αυτών επωφελούνται από τα προγράμματα που η οργάνωση αναπτύσσει στην Ελλάδα.

Kάνετε κλικ εδώ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα νομικά μας έγγραφα που εγγυώνται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μας. 

8.288
άτομα επωφελήθηκαν άμεσα ή έμμεσα από τα προγράμματά μας το 2022 & το 2023
724
επαγγελματίες εκπαιδεύτηκαν το 2022 & το 2023 στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης
859
παιδιά από ευάλωτες οικογένειες έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης το 2022 & το 2023
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ
  • Προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών με την ενίσχυση του εθνικού συστήματος προστασίας. Κινητοποιούμε την κοινότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την πρόληψη καταστάσεων κινδύνου για τα παιδιά. Συνεργαζόμαστε με κοινωνικούς λειτουργούς, προπονητές, εκπαιδευτές και άλλους επαγγελματίες για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση και την παραμέληση. Επιδιώκουμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των παιδιών και των νέων και τα  βοηθάμε να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τα αφορούν. Επενδύουμε στην εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υποδομές για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των παιδιών στην Ελλάδα.
     
  • Υποστήριξη παιδιών, νέων και οικογενειών που πλήττονται από τη μετανάστευση. Σε αυτόν τον τομέα, η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά που έχουν ήδη πληγεί από τη μετανάστευση έχουν πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
     
  • Βελτίωση των πρακτικών που υιοθετούνται στο ελληνικό δικαστικό σύστημα για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί έχει πρόσβαση σε μια δικαιοσύνη που σέβεται τα δικαιώματά του και είναι προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες συνθήκες ζωής και ανάγκες του. Αναπτύσσουμε τις ικανότητες των επαγγελματιών να εργάζονται με διεπιστημονικό τρόπο σε ατομικές αξιολογήσεις παιδιών που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες. Ενδυναμώνουμε επίσης τα παιδιά να γίνουν φορείς αλλαγής και να μπορούν να στοχεύουν από μόνα τους σε μια παιδοκεντρική δικαιοσύνη. Η Tdh ενθαρρύνει μια αποκαταστατική προσέγγιση και τη μείωση της υποτροπής.
Το χρονικό της δράσης μας στην Ελλάδα
Μάρτιος 2016

Κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» και έναρξη της παρέμβασης στην άτυπη δομή της Ειδομένης στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάιος 2016

Εκκένωση της Ειδομένης. Έναρξη δραστηριοτήτων της Tdh στους χώρους υποδοχής έκτακτης ανάγκης της Θεσσαλονίκης.

Ιούλιος 2016

Έναρξη του προγράμματος για τη μετανάστευση σε συνεργασία με όμορες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία)

Οκτώβριος 2016

Ξεκινά στην Ήπειρο το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο σχετικά με την παιδική προστασία και τη μη τυπική εκπαίδευση.

Ιανουάριος 2017

Ξεκινά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα για την παιδική προστασία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

2017

Έναρξη του προγράμματος για την παροχή στέγασης και κοινωνικής φροντίδας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

2018

Επέκταση των προγραμμάτων μας ώστε να περιλαμβάνουν δικαιούχους τόσο από την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες. Παρέμβαση για την υποστήριξη των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής.

2019-2020

Τα προγράμματά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται και πλέον περιλαμβάνουν: υπηρεσίες παιδικής προστασίας και διαχείριση υποθέσεων για παιδιά και τους φροντιστές τους σε εννέα δομές φιλοξενίας προσφύγων (Αττική, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία), πρότζεκτ για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, παρεμβάσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων, ενδυνάμωση των νέων και κοινωνική ένταξη μέσω του αθλητισμού και της τέχνης.

2021

Ένα νέο έργο για την πρόληψη και τη διαχείριση της παιδικής κακοποίησης ξεκινά στα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, σε συνεργασία με το IRC και το Δήμο Μιλάνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων (REEC). Στο τέλος του έτους κλείνουν τα προγράμματα για την Παιδική Προστασία σε καταυλισμούς προσφύγων και ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά μετά την ανάληψη δραστηριοτήτων από τον ΔΟΜ και το ελληνικό κράτος. 

2022

Ένα νέο πρόγραμμα επείγουσας δράσης ξεκινά τον Απρίλη: To "DIGNIFY: Επείγουσα Στήριξη σε Οικογένειες που Μετακινούνται" στηρίζει με υλική και ψυχοκοινωνική φροντίδα ευάλωτες οικογένειες προσφύγων που έχασαν το δικαίωμα εξασφάλισης σίτισης στα καμπ, έπειτα από αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις στα τέλη του 2021

2023

Η Terre des hommes Hellas συνεχίζει το έργο της, με καίριες παρεμβάσεις στους τομείς της παιδοκεντρικής δικαιοσύνης, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας. Με τα εργα WELL-U, STEP IN και Just-Us προάγεται η ψυχική υγεία των παιδιών και των κηδεμόνων τους, μέσω μεθοδολογιών που βασίζονται στην κοινότητα. Με τα έργα i-Access My Rights και i-Restore 2.0 συνεχίζουμε να μαχόμαστε για μια δικαιοσύνη, φιλική προς τα παιδιά. Μέσω του έργου CARING, η εκπαιδευτική κοινότητα ενισχύεται στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας μεταξύ νέων σε σχολικά περιβάλλοντα.

Girl, in a refugee camp in Greece
Η Terre des hommes στον κόσμο

Η Terre des hommes (Tdh) είναι η κορυφαία ελβετική οργάνωση για την προστασία των παιδιών. Μέσω των προγραμμάτων μας για την υγεία, την προστασία και την έκτακτη βοήθεια, παρέχουμε βοήθεια σε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους σε περίπου 40 χώρες κάθε χρόνο.

Το όραμά μας

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα των παιδιών, όπως ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γίνονται πάντα σεβαστά. Ένας κόσμος στον οποίο τα παιδιά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ασφαλή περιβάλλοντα και να γίνουν οι φορείς της αλλαγής που επιθυμούν να δουν στη ζωή τους.

Η Αποστολή μας

Από την ίδρυσή της, το 1960, η Terre des hommes, λειτουργεί ως ένας ανεξάρτητος, ουδέτερος και αμερόληπτος οργανισμός που έχει δεσμευτεί να επιφέρει ουσιαστική και σταθερή αλλαγή στη ζωή των παιδιών και των νέων, ειδικά των πιο ευάλωτων. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την υγεία τους και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή των δικαιωμάτων τους όπως ορίζονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλα συναφή όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να κάνουμε τη διαφορά, εστιάζουμε στους τομείς της υγείας της μητέρας και του παιδιού, της μετανάστευσης παιδιών και νέων και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τα παιδιά και τους νέους μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους. Υπερασπιζόμαστε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών, υποστηρίζοντάς τα στην ελεύθερη έκφραση των αναγκών και των ενδιαφερόντων τους. Εργαζόμαστε σε επισφαλή περιβάλλοντα που επηρεάζονται από συγκρούσεις, αλλά και σε σταθερά περιβάλλοντα.

Ο αρχές της δράσης μας

  • Ενεργούμε στοχεύοντας στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και άλλων σχετικών πράξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Προωθούμε την κυριότητα έργων και δράσεων από τους τοπικούς εταίρους, ενισχύουμε τα τοπικά συστήματα ώστε να υποστηρίζουν και να επιτρέπουν σε διάφορους εθνικούς και τοπικούς φορείς να παρέχουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές.
  • Υλοποιούμε ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές και ειρηνευτικές δραστηριότητες.
  • Συνεργαζόμαστε με άλλους οργανισμούς για την υπεράσπιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών.
  • Αγωνιζόμαστε για βιώσιμη αλλαγή σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματά μας δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο.

Kάνετε κλικ εδώ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλα τα νομικά μας έγγραφα που εγγυώνται τη διαφάνεια και τη λογοδοσία μας. 

Οι αξίες μας
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
  • Προωθούμε και ενισχύουμε τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση.
  • Δημιουργούμε το χώρο για ενεργό συμμετοχή και αγκαλιάζουμε τις απόψεις των άλλων.
  • Είμαστε ευαίσθητοι στις ανάγκες των άλλων να επηρεάζουν.
  • Μοιραζόμαστε και αναθέτουμε εξουσία και ευθύνες.
ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • Εμπιστευόμαστε τους βασικούς μας συνεργάτες στην ικανότητά τους να ανταποκρίνονται και να λειτουργούν ως καταλύτες αλλαγής. Χτίζουμε πάνω στις ικανότητές τους και στις ανάγκες τους.
  • Υπερασπιζόμαστε τη συνδημιουργία και εκτιμούμε τη συμπληρωματικότητα.
  • Εκτιμούμε άλλες απόψεις και αναζητούμε συλλογικά ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις.
  • Εκδηλώνουμε ταπεινότητα, σεβασμό, δικαιοσύνη και βλέπουμε τους άλλους ως ίσους εταίρους.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ
  • Προωθούμε μια κουλτούρα καινοτομίας.
  • Εκτιμούμε την περιέργεια, καλωσορίζουμε νέες πρωτοβουλίες και ενισχύουμε τη δημιουργικότητα.
  • Αγκαλιάζουμε την εθελοντική μάθηση και είμαστε έτοιμοι για δοκιμή και λάθος.
  • Ενισχύουμε την ανταλλαγή γνώσης, τη μάθηση και αγωνιζόμαστε για βιωσιμότητα.
ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ
  • Προάγουμε τη διαφορετικότητα και την ένταξη των ανθρώπων.
  • Δεσμευόμαστε ειλικρινά για τη διαφορετικότητα και την ένταξη εκλαμβάνοντάς τα ως πλούτο σε όλες τις δραστηριότητές μας.
  • Κατανοούμε τα πολιτισμικά πλαίσια και τις αξιακές διαφορές.
  • Είμαστε προσηλωμένοι σε μια κουλτούρα ίσης μεταχείρισης.
ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑ
  • Aγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό, σκεφτόμαστε μπροστά και είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για την ευημερία των παιδιών.
  • Παρέχουμε ποιοτικό προγραμματισμό και υποστήριξη. Είμαστε υπόλογοι και διαφανείς. Χρησιμοποιούμε την εξουσία μας με υπεύθυνο τρόπο.
  • Τοποθετούμαστε σύμφωνα με την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας.
  • Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών όποτε είναι δυνατόν και αναζητούμε ενεργά ευκαιρίες για να το κάνουμε.
Μάθετε περισσότερα για το έργο της Terre des hommes στην Ευρώπη και τον κόσμο

Ειδήσεις

«Έλα στη θέση μας» - Ένα διαδραστικό quiz που δημιουργήθηκε από τους μαθητές/ριες του Γ2 του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία! Το παιχνίδι είναι η online εκδοχή ενός gameshow που σχεδιάστηκε από τα παιδιά, αντλώντας έμπνευση από το τηλεπαιχνίδι "Ποιος θέλει…
Κοινό Δελτίο Τύπου: Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε μη ασφαλείς συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου και την ενδοχώρα, χωρίς τα βασικά όπως ρούχα, στέγη και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRAN) καλεί για άμεσες…
Η Terre des hommes (Tdh), μαζί με 28 ακόμη οργανώσεις, συνυπέγραψε το Κοινό Υπόμνημα Υπεράσπισης με τίτλο «Προστασία των Δικαιωμάτων των Ασυνόδευτων Παιδιών στα Σύνορα της ΕΕ στο Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.»Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους…
Το πρόγραμμα Daphne-CHILD σε συνεργασία με την Terre des hommes προσφέρει μια μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών!Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων μόλις άνοιξε και διαθέτει συνολικά 1,3…
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τελική εκδήλωση του έργου Well U, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από την HaDEA και το EU4Health. Το έργο επικεντρώθηκε στην ψυχοεκπαίδευση και ενδυνάμωση ατόμων σε τεκμηριωμένες …
Η Terre des hommes Hellas, σε συνεργασία με 19 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, συνυπέγραψε κοινή δήλωση σχετικά με την ανησυχητική διακοπή της παροχής χρηματικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο. Το πρόγραμμα χρηματικής βοήθειας, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου,…