Η προστασία των παιδιών από την κακοποίηση δεν θέλει μαγικά, θέλει δράση

child

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο οργανισμός παιδικής προστασίας Γη των ανθρώπων/ Terre des hommes Hellas σε συνέχεια των πρόσφατων αποκαλύψεων για την κατ’εξακολούθηση σεξουαλική κακοποίηση 12χρονου κοριτσιού στην Αττική, εκφράζει βαθύτατη θλίψη και ανησυχία, τόσο για αυτό, όσο και για όλα τα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης με θύματα παιδιά, ανεξάρτητα από εθνικότητα, κοινωνική διαστρωμάτωση, φύλο και δόγμα. Με βάση την πολύχρονη και διεθνή εμπειρία μας στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης, γνωρίζοντας ότι ανάλογα περιστατικά δεν αναδύονται εκ του μηδενός αλλά αποτελούν συμπτώματα των συστημικών κενών στην παιδική προστασία, επαναλαμβάνουμε εκ νέου την ανάγκη:

  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό κρατικές υπηρεσίες και υποδομές σε κάθε γειτονιά, δήμο και κοινότητα, για την πρόληψη του φαινομένου της έμφυλης βίας και τη στήριξη των θυμάτων. Επίσης, να υλοποιηθούν συστηματικά ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές και κοινότητες από επιστημονικούς κρατικούς φορείς και έμπειρους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

 

  • Να λειτουργήσουν πλήρως τα Αυτοτελή Γραφεία Ανήλικων Θυμάτων (‘Σπίτια του Παιδιού’), δομές εξειδικευμένες και ειδικά στελεχωμένες για τη δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας. Επίσης,  να θεσμοθετηθούν οι βασικές αρχές και πρακτικές μιας φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης οι οποίες πλέον εφαρμόζονται σε πλήθος αναπτυγμένων χωρών. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στα παιδιά θύματα πρέπει να πάψει να επιφέρει εκ νέου τραύματα σαν να τα τιμωρεί και να τα αποθαρρύνει από περαιτέρω καταγγελίες. Τα δικαστήρια οφείλουν να τελεσιδικούν γρήγορα, και τα παιδιά πρέπει να πάψουν να σύρονται σε αίθουσες μη φιλικές στην ηλικία τους, από γραφείο σε γραφείο πραγματογνωμόνων, ιατροδικαστών και εισαγγελέων, καλούμενα να εξιστορήσουν τις οδυνηρές τους εμπειρίες αμέτρητες φορές.

 

  • Να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η ηδονοβλεπτική έκθεση των υποθέσεων των παιδιών στο πανελλήνιο από τα ΜΜΕ, η οποία εκτός των άλλων τα καθηλώνει ψυχικά σε θέση θύματος, μην αφήνοντάς τα να επουλώσουν τα τραύματά τους. Οι  δημοσιογράφοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να ακολουθούν αρχές και κατευθυντήριες γραμμές που να τους επιτρέπουν να υπηρετούν το λειτούργημά τους χωρίς να διακινδυνεύουν τα δικαιώματα και την ευμερία των παιδιών.

 

  • Να διενεργηθούν και στην Ελλάδα ευρείες επιδημιολογικές μελέτες για το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης, τα αποτελέσματα των οποίων να μπορούν να συγκριθούν με αυτά της υπάρχουσας βιβλιογραφίας ώστε να υλοποιηθούν κατάλληλες παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Η οργάνωσή μας, με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, όπως το τρέχον «Reinforce Educators, Empower Children” θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τα ίδια τα παιδιά ώστε να μπορούν να αυτοπροστατευθούν, αλλά και να αναπτύσσει την ικανότητα των επαγγελματιών -βρεφοκόμων, εκπαιδευτικών, προπονητών, διοικητικών υπαλλήλων κ.ά.- και όλων όσοι κατέχουν μια θέση στο οικοσύστημα της ανάπτυξης τους, να μπορούν να εντοπίζουν, να καταγγέλλουν και να διαχειρίζονται κατάλληλα την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών.

 

Περισσότερα για τη δράση μας ενάντια στην παιδική κακοποίηση, εδώ