To Ποδόσφαιρο, ως Προστασία: Μια μεθοδολογία της Tdh

Aυτός ο οδηγός σχεδιάστηκε με βάση τις εμπειρίες τηςTdh στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πλούσια διαπολιτισμικά και μεταναστευτικά συμφραζόμενα που συνδυάζει περισσότερες από 24 εθνικότητες.

Περιλαμβάνει τρία μέρη: 1. Στοιχεία βάσης για το ποδόσφαιρο ως προστασία 2. Μια μεθοδολογία για τη χρήση του ποδοσφαίρου για προστασία και 3. Ένα λεπτομερές πρόγραμμα σπουδών. Στη Θεσσαλονίκη, και εκτός από τις πολιτισμικές διαφορές, βασικά εμπόδια όπως η επικοινωνία και η πρόσβαση σε υπηρεσίες εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και των πληγέντων κοινοτήτων. Πολλές αναφορές υπογραμμίζουν ότι το προσωπικό που εργάζεται με αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που διαμένουν σε προσωρινούς ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας έχει ελάχιστη ή καθόλου γνώση των αθλητικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες εκτός της περιφέρειας αυτών των χώρων.

Από το 2017, η Tdh χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για την προώθηση της ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και την αύξηση της κοινωνικής συνοχής μεταξύ των τελευταίων και των τοπικών κοινοτήτων. Οι δραστηριότητες διεξάγονται με την υποστήριξη ενός προπονητή ποδοσφαίρου με εμπειρία σε προσεγγίσεις Ειρήνης και Ανάπτυξης. Μετά από έρευνα και διαβουλεύσεις με νέους και προπονητές από την Ελλάδα, την Ινδία, την Αίγυπτο και τη Μολδαβία, εντοπίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης ενός πρακτικού εργαλείου που θα καθοδηγεί τους προπονητές στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων: Ένα πρόγραμμα σπουδών με προτάσεις ασκήσεων, παιχνιδιών και πρακτικά βήματα για να καταστεί δυνατή η μάθηση ζητήθηκαν από το 80% των συμβουλευτικών προπονητών και νεαρών εθελοντών. Με βάση αυτή την ανάγκη, αναπτύχθηκε η ακόλουθη μεθοδολογία για να σκιαγραφήσει τη θεωρητική βάση του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών Football for Protection (F4P), το οποίο με τη σειρά του περιγράφει λεπτομερώς τους στόχους, τις φάσεις, τις ασκήσεις, ς και τους προβληματισμούς του προγράμματος F4P μέσω μιας σειράς σχεδίων μαθημάτων και αναφορών. Η μεθοδολογία παρέχει καθοδήγηση στους προπονητές, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να υποστηρίξουν τους συμμετέχοντες να επιτύχουν αυτο-αποτελεσματικότητα, να βελτιώσουν την ανθεκτικότητά τους και κατά συνέπεια να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους συνομηλίκους τους. Η αυτο-αποτελεσματικότητα εδώ αναφέρεται στην πίστη κάποιου στην ικανότητά του να επιτύχει έναν στόχο ή μια εργασία. Σε καταστάσεις όπου οι πόροι είναι ανεπαρκείς για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων προστασίας μεγάλης κλίμακας, η εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία τοπικών ικανοτήτων και στην παροχή δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Επιπλέον, οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να ρυθμιστούν και να ξεκινήσουν γρήγορα, σε αντίθεση με άλλα συστήματα που απαιτούν προσπάθειες πολλών φορέων. Μπορεί να επιτρέψει στους οργανισμούς να κατανοήσουν καλύτερα το πλαίσιο, ξεκινώντας άμεσα με μια αποτελεσματική δραστηριότητα δέσμευσης της κοινότητας. Αυτή η μεθοδολογία σχεδιάστηκε με μια ευέλικτη, σφαιρική προσέγγιση που επιτρέπει στους προπονητές να προσαρμόζουν τους στόχους και τα αποτελέσματα για διαφορετικά περιβάλλοντα. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το έγγραφο μαζί με το πρόγραμμα σπουδών F4P και το προτεινόμενο εγχειρίδιο παιχνιδιών και ασκήσεων που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο.

Date published
Author
Terre des hommes
Number of pages
106