Τελική Εκδήλωση του Έργου Well U στις Βρυξέλλες

Well U Logo

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τελική εκδήλωση του έργου Well U, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από την HaDEA και το EU4Health. Το έργο επικεντρώθηκε στην ψυχοεκπαίδευση και ενδυνάμωση ατόμων σε τεκμηριωμένες μεθοδολογίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (MHPSS) για την ευημερία των εκτοπισμένων ατόμων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες κοινότητες που επλήγησαν από συγκρούσεις, όπως τα παιδιά και οι φροντιστές που έχουν εκτοπιστεί από την Ουκρανία. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ομιλητές από διάφορους οργανισμούς-εταίρους παρουσίασαν τα βασικά ευρήματα, τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του έργου. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κλιμάκωση του αντίκτυπου των παρεμβάσεων MHPSS σε όλη την Ευρώπη και στα διδάγματα από την εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Το έργο Well U έδωσε τη δυνατότητα σε μη ειδικούς να παρέχουν παρεμβάσεις MHPSS, συμβάλλοντας στη μείωση του κενού στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στις περιοχές αυτές. 

Εκτός από τις παρουσιάσεις, παρουσιάστηκαν τρεις προτάσεις πολιτικής, οι οποίες περιλαμβάνουν προτάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις και στρατηγικές για την ενσωμάτωση των παρεμβάσεων MHPSS στα έργα της ΕΕ. Το έργο Well U θα ολοκληρωθεί επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου 2024 με τη δημοσίευση επιπλέον πολιτικών προτάσεων, παρέχοντας περαιτέρω καθοδήγηση για την εφαρμογή των τεκμηριωμένων μεθοδολογιών ψυχικής υγείας (MHPSS) που στοχεύουν στην υποστήριξη εκτοπισμένων και ευάλωτων πληθυσμών. 

Αντίκτυπος του Well U στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα, το έργο Well U εκπαίδευσε με 48 επαγγελματίες και μέλη της κοινότητας μέσω τεσσάρων εκπαιδεύσεων, που επικεντρώθηκαν σε τρεις μεθοδολογίες: Problem Management Plus (PM+), Movement, Games, Sports, and Creativity (MGSC) και ReachNow. Επίσης, οργανώθηκαν δύο ομάδες εστίασης και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με επίκεντρο την εφαρμογή της μεθοδολογίας PM+. 

Επιπλέον, 50 επαγγελματίες και μέλη της κοινότητας εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό της Terre des hommes Hellas σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Λιθουανία, κατά τη διάρκεια τριών διεθνών εκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου Well U, με επίκεντρο τη μεθοδολογία PM+. 

Εταίροι 

To έργο WELL-U συντονίζεται από τα SOS Children’s Villages Italy και σε συνεργασία με τα SOS Children’s Villages International, Terre des hommes (Tdh) Hellas, Tdh Romania, Tdh Hungary, War Child Holland και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Health and Digital Executive Agency). 

Η τελική αυτή εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αναγκών ψυχικής υγείας των εκτοπισμένων πληθυσμών, αποτελώντας σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της υποστήριξης ψυχικής υγείας σε όλη την Ευρώπη.