Τον Μάρτιο του 2022 συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία όριζε ότι τα άτομα που περνούσαν παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία θα επιστρέφονταν εκεί. Έξι χρόνια αργότερα, αυτό το «προσωρινό και έκτακτο μέτρο» έχει γίνει χαρακτηριστικό της αποφυγής της ΕΕ από την ευθύνη της για την προστασία των προσφύγων.
Η Terre des hommes Hellas και άλλες επτά ΜΚΟ προειδοποιούν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα εμποδίζουν τους εκτοπισμένους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, παρά τη σαφή ανάγκη προστασίας τους.
«Η απόφαση της Ελλάδας να μην εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και δύο άλλες χώρες έχει επηρεάσει ευάλωτα άτομα, όπως παιδιά, έγκυες γυναίκες, χρόνιους ασθενείς και ηλικιωμένους», δηλώνει η Λήδα Αυγουστή, επικεφαλής της Terre des hommes Hellas, προσθέτοντας: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι εκτός από το σοβαρό αντίκτυπο που έχει η αβεβαιότητα για το αύριο στην ψυχική κατάσταση αυτών των ανθρώπων, επηρεάζει επίσης την πρόσβαση των οικογενειών στη σίτιση και των παιδιών στην εκπαίδευση".
Κατεβάστε το οπτικό υπόμνημα (Infographic) των οργανώσεων στο συνημμένο (Ελληνικά) εδώ πιο κάτω: