i-Access My Rights: «Έξυπνη» Δικαιοσύνη για τα παιδιά, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

Στην Ευρώπη, τα παιδιά-θύματα εγκλημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε απλοποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους στην ποινική διαδικασία. Το κενό αυτό το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του προγράμματος i-ACCESS My Rights, όπου αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργώντας ένα εργαλείο που θα βοηθά τα παιδιά να περιηγηθούν στις πολύπλοκες ποινικές διαδικασίες.

robot logo

Το πρόγραμμα i-Access My Rights έχει ως στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες και νομική συνδρομή στον τομέα της ψηφιακής δικαιοσύνης για τα παιδιά-θύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προώθηση μιας λύσης τεχνητής νοημοσύνης που να είναι πάνω από όλα παιδοκεντρική. Ο σκοπός είναι η δημιουργία ενός προσβάσιμου εργαλείου βασισμένου στη τεχνολογία NLP (Natural Language Processing), όπου τα παιδιά θύματα θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο και τα δικαιώματά τους στις ποινικές διαδικασίες, δοσμένες με ένα φιλικό προς το παιδί τρόπο. Με την πεποίθηση ότι οι πλέον «αρμόδιοι» να μας συμβουλεύσουν για τα παιδιά είναι τα ίδια τα παιδιά, το εργαλείο θα αναπτυχθεί με Συμβουλευτικές Επιτροπές Νέων, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργή συμμετοχή τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες, φορείς χάραξης πολιτικής, παιδιά θύματα ηλικίας 14-18 ετών, αλλά και το γενικότερο κοινό. Εστιάζει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ παράλληλα θα διαδώσει τα αποτελέσματά του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δραστηριότητες

  1. Έρευνα αναφορικά με την σχετική νομοθεσία, τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε παιδιά-θύματα και την ύπαρξη παρόμοιων εργαλείων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

  2. Συγκρότηση Επιτροπής δεοντολογίας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της μεθοδολογίας σε όλους τους κανονισμούς της ΕΕ και τους εθνικούς κανονισμούς σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την παιδική προστασία.

  3. Συνεδρίες σχεδιασμού όπου παιδιά αλλά και επαγγελματίες θα δώσουν ιδέες, σχόλια και προτάσεις για να συνδιαμορφώσουν το εργαλείο.

  4. Συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Παιδιών, όπου τα παιδιά θα έχουν ενεργό ρόλο, θα ενδυναμωθούν και θα γίνουν τα ίδια φορείς αλλαγής συνηγορώντας για τα δικαιώματά τους.

  5. Εκπαιδεύσεις παιδιών και επαγγελματιών στη χρήση του εργαλείου κατά την πιλοτική εφαρμογή του.

  6. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων, διάδοση της πληροφορίας και ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ετών (2023-2025) και υλοποιείται από το Regional Hub της Terre des hommes στην Ουγγαρία, την Terre des hommes Hellas, την Terre des hommes Ρουμανίας, το Social Activities and Practice Institute στη Βουλγαρία, τη Noldus στην Ολλανδία, το Katholieke Universiteit Leuven στο Βέλγιο και τη Lawren.io στο Βέλγιο.

Για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Παναγιώτα Κανελλοπούλου στο [email protected]

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Related news and publications

Διαβάστε το σχόλιο της Terre des hommes Hellas στη δημόσια πλατφόρμα για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας - Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών και ζητήματα…
Θα ήθελαν τα παιδιά να ενημερωθούν σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις διαθέσιμες υπηρεσίες μέσω συνομιλίας με ένα chatbot; Αυτό προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε στις συνεδρίες κοινού σχεδιασμού με παιδιά και νέους που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του…
Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε από την Coram International με την υποστήριξη της Terre des Hommes Ελλάδος, με την καθοδήγηση του Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η μελέτη παρουσιάζει τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τα…