Νέες ολιστικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση

Νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις με στόχο την υποστήριξη της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών και την ανάπτυξη χώρων ευνοϊκών για την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών, προτείνουν οι oργανώσεις Terre des hommes, International Rescue Committee και ο Δήμος του Μιλάνου, μέσα από το κοινό τους πρότζεκτ REEC

Αξιοποιώντας την εμπειρία της και τη συνεργασία της με τον Δήμο του Μιλάνου, στο πλαίσιο του έργου REEC (Reinforce Educators Empower Children), η International Rescue Committe σχεδίασε μια νέα προσέγγιση, συνδυάζοντας τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες HC και SEL – ήδη προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού και κοινωνικού πλαισίου του Μιλάνου – και το πρόγραμμα σπουδών «Κινήσεις, Παιχνίδια και Αθλητισμός» που αναπτύχθηκε από την Terre des Hommes, σε μια νέα ολοκληρωμένη μεθοδολογία, διαμορφώνοντάς την στις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των δασκάλων και των επαγγελματιών στο Δήμο του Μιλάνου. Η «Ολιστική εκπαιδευτική προσέγγιση για παιδιά από 0 έως 6 ετών» που μπορείτε να βρείτε στην αρχή της σελίδας, έχει ως στόχο να υποστηρίξει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και να προωθήσει τη δημιουργία περιβαλλόντων ευεξίας, δηλαδή ασφαλών και φιλόξενων περιβαλλόντων και σχέσεων. 

Σχεδιασμένη επίσης από την IRC, η μεθοδολογία «Ολιστική Εκπαιδευτική Προσέγγιση για Παιδιά μεταξύ 3 και 11 ετών»,  βάζει στο επίκεντρο της προσοχής το παιδί και τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική του και πολιτιστική ανάπτυξη. Για να υποστηρίξει την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών, αυτό το εγχειρίδιο υπογραμμίζει τη σημασία της «μάθησης μέσω του παιχνιδιού», της ευημερίας του δασκάλου/εκπαιδευτικού και των μαθητών στην τάξη και της συνεργασίας με τους γονείς/ κηδεμόνες. Η διδασκαλία είναι μια συναισθηματική πρακτική με τα συναισθήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο του τι κάνουν οι δάσκαλοι και γιατί το κάνουν. Μεταξύ άλλων λόγων, οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί έρχονται στη διδασκαλία με φιλοδοξίες, όπως να εμπνέουν την αγάπη για τη μάθηση, να αναπτύσσουν κριτικούς στοχαστές, ακόμη και να βελτιώνουν τις δυνατότητες των μειονεκτούντων παιδιών. Ωστόσο, στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό σύστημα παραμένει πολύ προσανατολισμένο στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη, με στόχο την ενίσχυση των «σκληρών δεξιοτήτων» στα παιδιά. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αποδεικνύεται ανεπαρκής στον σημερινό κόσμο όπου τα παιδιά και οι νέοι στα σχολεία αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές αντιξοότητες (μέσω αναγκαστικής μετανάστευσης, COVID-19, ενδοοικογενειακής βίας, φτώχειας κ.λπ.) που επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία, την ανάπτυξη και τη μάθησή τους. Ταυτόχρονα, παγκοσμίως, η σημασία των «soft skills» αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία στο σχολείο και τη ζωή και η προσοχή σε αυτές τις δεξιότητες γίνεται ουσιαστική στην τάξη. Η έρευνα έχει δείξει σταθερά ότι οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα σε ασφαλή, υποστηρικτικά περιβάλλοντα. Αυτό το εγχειρίδιο στοχεύει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους να ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ και ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΠΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ και ΣΤΟΧΟΘΕΤΗΜΕΝΑ.. Μέσα από αυτό το εγχειρίδιο, οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν χρήσιμες συμβουλές και ένα μενού προαιρετικών στρατηγικών που θα χρησιμοποιήσουν για την εμπλοκή των μαθητών και την προώθηση της αίσθησης του ανήκειν στις τάξεις τους.

Το υλικό αυτό προσφέρει θεωρητικούς προβληματισμούς και πρακτικές συμβουλές για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που θέτει ως απώτερο στόχο την ευημερία παιδιών και ενηλίκων. Εφαρμόζοντας αυτήν την προσέγγιση, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε ένα περιβάλλον φροντίδας και υποδοχής, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις επιπτώσεις πιθανών δυσμενών παιδικών εμπειριών που το παιδί έχει αντιμετωπίσει ή μπορεί να συναντήσει. Η προσέγγιση βασίζεται σε δραστηριότητες που καλούν το παιδί να χρησιμοποιήσει το μυαλό, το σώμα και τον συναισθηματικό του κόσμο. Η τάξη μετατρέπεται αμέσως σε έναν χώρο που εξετάζει ολιστικά την ευημερία του παιδιού και συνδυάζει ευχαρίστηση, περιέργεια και μάθηση.

Επίσης στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε ένα νέο εγχειρίδιο δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου REEC, με στόχο να παρέχει στους εκπαιδευτικούς μια σειρά από δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία που μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών. Η Terre des hommes, ο Δήμος του Μιλάνο και η IRC θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων τους, γνωρίζουν τα μέσα άσκησης των δικαιωμάτων τους, τους μηχανισμούς διασφάλισης που υπάρχουν για την προστασία τους και πώς να έχουν πρόσβαση σε αυτούς.

Το έργο REEC (Reinforce Educators Empower Children) συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας, Ιθαγένειας 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζεται από την Terre des hommes Hellas σε συνεργασία με την IRC και τον Δήμο Μιλάνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Για να μάθετε περισσότερα για το έργο, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Αυτά τα υλικά έχουν αναπτυχθεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο αντικατοπτρίζουν μόνο τις απόψεις των συγγραφέων και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά.

Αλλάξτε γλώσσα σ'αυτή τη σελίδα και βρείτε τις μεθοδολογίες μας και στα αγγλικά! 

 

Date published
Author
Τerre des hommes and partners