Το Ποδόσφαιρο, ως εργαλείο Προστασίας και Ένταξης

Μεγάλος αριθμός νεαρών προσφύγων που ζει στη χώρα μας, αντιμετωπίζει αποσύνδεση από φίλους, οικογένεια και άλλα άτομα που θα μπορούσαν να τους παράσχουν πρακτική ή συναισθηματική υποστήριξη. Η Terre des hommes Hellas τους προσφέρει τη δυνατότητα να ενωθούν, να συνδεθούν και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα μέσω του ποδοσφαίρου.

 

 

football

Οι ανεπαρκείς υπηρεσίες ένταξης για τους πρόσφυγες σε συνδυασμό με τις προκλήσεις στο σύστημα υποδοχής και προστασίας τους, την έκθεση στη βία και την απώλεια σε προσωπικό επίπεδο, επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία, τη γενική ευημερία και το αυτοσυναίσθημα των προσφύγων. Η Terre des hommes (Tdh) βελτιώνει την ψυχοκοινωνική κατάσταση των νεαρών προσφύγων χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο ως εργαλείο προστασίας, κοινωνικής ένταξης και συνοχής.

Ξεκινώντας τον Απρίλιο του 2019, η Terre des hommes Hellas διοργάνωσε εβδομαδιαίες προπονήσεις ποδοσφαίρου μέσα και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Τόσο ντόπιοι όσο και πρόσφυγες άνω των 15 ετών προσκλήθηκαν να παίξουν ή να προπονήσουν παίκτες, σε τακτική βάση. Οι συνεδρίες βοήθησαν τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις δεξιότητες συνεργασίας, να γνωρίσουν άλλους ανθρώπους με το ίδιο ενδιαφέρον και να κάνουν φίλους. Καλωσορίσαμε όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικότητας, θρησκείας και ποδοσφαιρικού επιπέδου. Οι συνεδρίες ποδοσφαίρου μας ήταν χωρίς αποκλεισμούς και απαιτούσαν συμπεριφορά σεβασμού από παίκτες, προπονητές και διαιτητές.

«Αυτές οι εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι μια ευκαιρία για τα προσφυγόπουλα και τους νέους να βγουν από τους καταυλισμούς και τα διαμερίσματα όπου στεγάζονται και να κάνουν κάτι εποικοδομητικό που τους φέρνει σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό», δήλωσε η Μελίνα Σπαθάρη, Υπεύθυνη Συνηγορίας και Επικοινωνίας. της Terre des hommes Hellas, προσθέτοντας: "Η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα. Η κίνηση και η σωματική ευεξία είναι επίσης ένας δρόμος για την ψυχική υγεία. Πολλά παιδιά και νέοι στη μετανάστευση έχουν υποφέρει τραύμα στο μακρύ ταξίδι τους για να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο αθλητισμός λειτουργεί ως θεραπεία για αυτούς."

Προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική ικανότητα, η Tdh προσλαμβάνει και εκπαιδεύει οκτώ εθελοντές προπονητές ώστε να χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως μέσο προστασίας, κοινωνικής ένταξης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Οι προπονητές βοηθούν την οργάνωση να διεξάγει τις ποδοσφαιρικές ημερίδες της που αποτελούνται από προθέρμανση, προπονητικές ασκήσεις και τελειώνουν με έναν αγώνα μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το πρότζεκτ αυτό βασίστηκε στο έργο άλλων τοπικών αθλητικών οργανώσεων που έχουν κάνει το ποδόσφαιρο διαθέσιμο για όλους στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου του ποικίλου προσφυγικού πληθυσμού της. Έχοντας 13 χρόνια εμπειρία στη χρήση του αθλητισμού ως εργαλείου προστασίας, η Tdh υποστήριξε το Refugee Trauma Initiative Hellas (RTI) για να αυξήσει τη συμμετοχή  της κοινότητας και να δημιουργήσει ευκαιρίες ηγεσίας μέσω της εκπαίδευσης προπονητών. Το RTI βελτίωσε επίσης την ικανότητά του να προωθεί την ένταξη και τη συνοχή και να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω του έργου του.

Συνολικά, εξοπλίσαμε το RTI με ένα αναπαραγόμενο μοντέλο χρήσης του αθλητισμού ως εργαλείου προστασίας που εξασφαλίζει:

  • ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον·
  • ευκαιρίες για την οικοδόμηση των ατομικών δεξιοτήτων, ικανοτήτων και πόρων των νέων·
  • θετική και διαρκή υποστήριξη και καθοδήγηση συνομηλίκων, προπονητών και άλλων·
  • ουσιαστική δέσμευση και ηγεσία των προσφύγων σε αθλητικές δραστηριότητες.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις ποδοσφαίρου χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Related news and publications

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του COVID-19 και την αύξηση της βίας και της αστάθειας σε πολλές χώρες το 2021, το προσωπικό μας έκανε έκανε τα αδύνατα δυνατά για να προστατέψει τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Δύο εκατομμύρια παιδιά και μέλη των κοινοτήτων στις οποίες ζουν έλαβαν άμεση…
Aυτός ο οδηγός σχεδιάστηκε με βάση τις εμπειρίες τηςTdh στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με πλούσια διαπολιτισμικά και μεταναστευτικά συμφραζόμενα που συνδυάζει περισσότερες από 24 εθνικότητες. Περιλαμβάνει τρία μέρη: 1. Στοιχεία βάσης για το ποδόσφαιρο ως προστασία 2. Μια μεθοδολογία για τη χρήση του…
Μια διαφορετική, «διεθνής» ομάδα ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη με παίκτες εφήβους αποδεικνύει πως το μόνο που χρειάζεσαι για να υπερβείς σύνορα, νοοτροπίες, εθνικότητες, γλώσσα και ηλικία είναι μια μπάλα. Διαβάστε στο άρθρο μας στην Popaganda τι συμβαίνει κάθε Τρίτη και Πέμπτη στο γήπεδο ποδοσφαίρου…