Πρόγραμμα REEC: Συγκινητικά σχόλια από τους εκπαιδευόμενούς μας

REEC

Σταθερά εξελίσσεται το πρόγραμμά μας Reinforce Educators, Empower Children (REEC) το οποίο αναπτύσσουμε σε συνεργασία με την IRC και το Δήμο του Μιλάνου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση, ενισχύοντας την ικανότητα των εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των επαγγελματιών παιδικής προστασίας, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν κακοποίηση και γενκότερα, δυσμενείς εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία. Έως τώρα στην Ελλάδα έχουμε εκπαιδεύσει:

  • 22 στελέχη από το Δήμο Αθηναίων, την Πρωτοβάθμια, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών και το 1ο ΠΕΚΕΣ
  • 134 μέλη των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων (βρεφοκόμους και προϊσταμένους) που υπάγονται στο βρεφοκομείο του Δήμου Αθηνών
  • 48 Νηπιαγωγούς του Δήμου Αθηναίων που υπάγονται στο 1ο ΠΕΚΕΣ
  • 140 δασκάλους Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αθηναίων που υπάγονται στο 1ο ΠΕΚΕΣ
  • 62 Κοινωνικούς Επιστήμονες που εργάζονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων.

Το φίντμπακ που παίρνουμε από τους εκπαιδευόμενους μας χαροποιεί. Μας έχουν δηλώσει:

"Το σεμινάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο για το επάγγελμά μας. Ο Οδηγός με τις δραστηριότητες αυτοπροστασίας που μας δόθηκε είναι πολύ βοηθητικός για τους παιδαγωγούς. Σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές δράσεις μέσα στην τάξη»

«Θα πρότεινα η συγκεκριμένη εκπαίδευση να αφορά στο σύνολο του προσωπικού και να επαναλαμβάνεται μετά από κάποιο διάστημα (γιατί ανανεώνεται το προσωπικό ή πολλές φορές 'ξεχνάμε' , εφησυχαζόμαστε».

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κορίνα (Χατζηνικολάου), την Ελευθερία (Αραβίδου), τη Χρυσούλα (Κούβαρη) που ήταν εκεί, γεμάτες φροντίδα και αποδοχή, οικειότητα και κατανοήση... για αυτά που μας έδωσαν ώστε με τη σειρά μας να τα κάνουμε κάτι και να τα δώσουμε και σε άλλους... να είστε καλά και καλή επιτυχία σε όσα κάνετε!!!!

«Επειδή η κοινωνία αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται συχνότερα και να αναπροσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με τα φαινόμενα της εποχής».

«Ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα σεμινάρια των τελευταίων ετών. Ευχαριστώ ολόψυχα»

«Θα έπρεπε αυτό το σεμινάριο να γίνεται υποχρεωτικά σε όλα τα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

«Ήταν πολύ στοχευμένη επιμόρφωση και οι εισηγητές απόλυτα καταρτισμένοι στο αντικείμενο. Προσωπικά ένιωσα ανακούφιση γιατί ενημερώθηκα ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία παραπομπής και δεν είμαστε μόνο οι εκπαιδευτικοί που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά παιδικής προστασίας. Ευχαριστώ»

«Οι μικρές ομάδες είναι πολύ καλή επιλογή, όπως και ο χρόνος που δίνεται για συζητήσεις, απορίες, διευκρινίσεις! ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας, την ευγένεια και τη φροντίδα που μας δείξατε καθώς μας υποδεχτήκατε σε ένα τέτοιο χώρο και είχατε προβλέψει τα πάντα»

«Τόσο ως προς τη διαχείριση και τη βελτίωση του κλίματος της τάξης όσο και ως προς τη συγκρότηση ομάδας από τα παιδιά της τάξης..... πραγματικά το σεμινάριο ήταν εξαιρετικό!!! Ευχαριστώ την Κορίνα, την Ελευθερία και φυσικά τη Χρυσούλα για όλα όσα μας έδωσαν, τη φροντίδα και την προστασία, την αποδοχή και την άλλη ματιά... θα χαρώ πάρα πολύ αν επαναλάβετε το σεμινάριο, να με ενημερώσετε και να το παρακολουθήσω ή να  συμμετάσχω με την τάξη μου... Καλή δύναμη, καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε»

Οι προκλήσεις που εντοπίστηκαν από τους συμμετέχοντες θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας μεγάλης συζήτησης στο άμεσο μέλλον όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των αρχών, προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί «οδικός χάρτης» δράσης με στόχο την εδραίωση των κατάλληλων πολιτικών διασφάλισης των παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα REEC, καθώς και για εργαλεία που έχουμε δημοσιεύσει στο πλαίσιό του, πατήστε εδώ