Στρογγυλό Τραπέζι για την Παιδική Προστασία, από την Terre des hommes Hellas

REEC Roundtable

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση στρογγυλής τράπεζας της Terre des hommes " "Παιδική Προστασία και Διασφάλιση Παιδιού στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση", στο πλαίσιο του προγράμματος της οργάνωσης "Reinforce Educators, Empower Children" (REEC). 

Στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, πήραν μέρος μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Κοιν. Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, κύριος Σταμάτης, η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κυρία Κουφονικολάκου, ηγετικά στελέχη του ΠΕΚΕΣ, των βρεφοκομείου του Δήμου Αθήνας, του ΕΚΚΑ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. Τη συζήτηση συντόνισε η ειδική παιδικής προστασίας και καθηγήτρια του ΑΠΘ, Κορίνα Χατζηνικολάου.

Στη συνάντηση επίσης διαβάστηκε χαιρετισμός από το Γενικό Γραμματέα Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, κύριο Κόπτση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο ρόλος των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, που κατά γενική ομολογία είναι κρίσιμος τόσο στην πρόληψη, όσο και τον εντοπισμό και τη διαχείριση περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Οι νηπιαγωγοί, οι βρεφοκόμοι, οι δάσκαλοι, και οι καθηγητές είναι οι μόνοι επαγγελματίες που συμβιώνουν με τα παιδιά για αρκετές ώρες την ημέρα για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο. Πόσο έτοιμοι όμως είναι να παίξουν αυτό το ρόλο;

Οι ίδιοι μας αναφέρουν ότι συχνά δεν γνωρίζουν τις «ενδείξεις» της κακοποίησης ή της παραμέλησης στα παιδιά. Δεν μπορούν να «διαβάσουν» τα συμπτώματα. Πολλοί αγνοούν την ίδια την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τις ανησυχίες ή τις πληροφορίες που έχουν για περιστατικά κακοποίησης. Άλλοι μας αναφέρουν ότι ανησυχούν για τη διάρρηξη των σχέσεων με τις οικογένειες των παιδιών ή ακόμη και με άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας. Αποτρεπτικός παράγοντας μπορεί ακόμη να είναι ο φόβος έκθεσής τους σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες. Μας αναφέρουν ακόμη ότι δεν ενθαρρύνονται επαρκώς οι σχέσεις εμπιστοσύνης εντός του σχολείου. Ή ακόμη ότι τα παιδιά δεν αναγνωρίζουν πάντα την παραβίαση, την εκλαμβάνουν ως φυσιολογική, οπότε δεν την μοιράζονται ακόμη και με τον εκπαιδευτικό τον οποίο εμπιστεύονται.

Κατά τη συνάντηση, η επικεφαλής της Terre des hommes, Λήδα Αυγουστή, μοιράστηκε τα ενθαρρυντικά και συγκινητικά- σχόλια που έχει λάβει η οργάνωση για τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του προγράμματός της Reinforce Educators, Empower Children (REEC) το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με την International Rescue Committee και το Δήμο του Μιλάνου Comune di Milano υπό την αιγίδα του Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση, ενισχύοντας την ικανότητα των εκπαιδευτικών προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των επαγγελματιών παιδικής προστασίας, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε περιπτώσεις παιδιών που βιώνουν ή κινδυνεύουν να βιώσουν κακοποίηση και γενικότερα, δυσμενείς εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, πρόγραμμα για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια.

🔗 Διαβάστε τα σχόλια των εκπαιδευτικών για το πρόγραμμα REEC κάνοντας κλικ εδώ  

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα REEC, κάνοντας κλικ εδώ